Wüstelaan 76 – 2082 AD Santpoort-Zuid

Aan de uitlopers van de duinen waar deze overgaan in de voormalige bleekvelden, ligt de historische buitenplaats en Rijksmonument Spaarnberg met een kavelgrootte van ruim 3,3 ha. De buitenplaats werd rond 1830 in opdracht van de bankier Adriaan van der Hoop door de bekende landschapsarchitect J.D. Zocher aangelegd in landschapsstijl met waterpartijen, waarbij gebruik gemaakt werd van het bekenstelsel, dat met drangwater uit de duinen gevoed werd. In 1893, toen Spaarnberg in het bezit was van Olga von Gotsch (gehuwd met Justus Rudolf Wüste), liet zij de parkaanleg wijzigen naar een ontwerp van de architect L.P. Ritter. Op het uitgestrekte terrein bevinden zich buiten het met riet gedekte hoofdhuis (1931), een riet gedekt Eikenhouten bijgebouw (2011), een vroeg 19e-eeuwse slangemuur, een boomgaard, een binnentuin en diverse andere bijgebouwen met een keur aan mogelijkheden.

De ligging van Spaarnberg nabij twee dorpskernen beiden met station N.S., diverse uitvalswegen op slechts 10 autominuten van de Haarlemse binnenstad voor restaurant- en theaterbezoek, omringd door diverse landgoederen zoals Landgoed Waterland en Landgoed Beeckestijn en op fietsafstand van duinen en strand is ideaal te noemen. De buitenplaats wordt vanaf de Wüstelaan ontsloten middels een entree met hekken en pilaren (beiden Rijksmonument) met een op afstand te bedienen toegangspoort met video-intercom, vanuit beide percelen. Vervolgens een lange oprijlaan met voldoende parkeervoorzieningen en diepe zichtlijn met aan de Zuidzijde van het perceel het hoofdgebouw gelegen met de navolgende indeling:

Hoofdgebouw (1931) met riet gedekt.
Parterre: Overdekt entree, hal met garderobe, doorloop en zicht naar de tuin, kelder met aansluiting wasmachine en -droger, woonkeuken met eetgedeelte, erker met windowseat dubbele hoge deuren naar de tuin, openhaard, kookgedeelte in U-opstelling met hardstenen aanrechtblad, dubbele spoelbak, close-in boiler, Boretti fornuis met dubbele oven, wasemkap in schouw, koelkast en vriezer, L-vormige woonkamer met openhaard en dubbele deuren naar de tuin, hal met gasten wc, trap naar …..

1ste etage: Overloop met kastruimte, badkamer met bad, dubbele wastafel, handdoekradiator, wc, mechanische ventilatie, slaapkamer, 2e badkamer met inloopdouche, handdoekradiator, wastafeltrog, mechanische ventilatie, slaapkamer, voorportaal met kastruimte rondom, twee slaapkamers, beide met dakkapel en zicht in de kapconstructie, trap naar …..

2e etage: Overloop stook-bergruimte, slaapkamer.

Algemeen:
Inhoud: ca. 800m³.
Glasisolatie: Grotendeels voorzien van dubbele glas.
CV-gas: Remeha Quinta 2005 met gekoppelde boiler Agpo 2010.
Alarminstallatie incl. brandmelders
Zuidwestelijk op de kavel, op zichtafstand van het hoofdhuis, grenzend aan de oprit gelegen:

Bijgebouw (2011) Gepotdekseld Eikenhouten gebouw met riet gedekt.
Parterre: Overdekte carport met prachtige eikenhouten kapconstructie met pen-gat verbindingen in het zicht, voor 2 auto’s met voorbereiding voor Jacuzzi. Overdekt entree, hal, badkamer met inloopdouche, wastafel, wc, handdoekradiator en mechanische ventilatie, woonkamer met open moderne keuken met combioven, koelkast, vaatwasser, 4-pits gascomfort, enkele spoelbak, stookruimte, spiltrap naar…..

1ste etage, kantoorruimte en slaapkamer.

Algemeen:
Inhoud: ca. 600m³.
Isolatie: Vloer-, spouw-, kapisolatie met geschroefde kap en dubbel glas.
Parterre met vloerverwarming.
Groot terras 66m² met Zuidligging.
Karakteristieke bouw met gat-pen verbindingen.
Verwarming en warmwatervoorziening: Remeha Avanta 2001 combiketel.
Alarminstallatie incl. brandmelders
Gebruiksoppervlakte Hoofdgebouw plus Bijgebouw: 296,5m²

Schuur (2002).
Gepotdekselde houten schuur met aangrenzende overkapping .

Pomphuis (2001).
Gepotdekselde houten schuurtje, t.b.v. eigen bron 40 m¹ diep met beregeningsinstallatie met 4 secties.

Slange- of slingermuur (ca. 1835).
Uit gele baksteen steens dik opgetrokken slingerende muur met een lengte van 59,5 m¹.
(zie bijgaande tekening).

Diverse schapenhokken en kassen (ca. 1900).
Aan de Noorzijde van het perceel bevinden zich diverse opstallen, thans in gebruik als bergruimte met een totale oppervlakte van ca. 95m², die wellicht na renovatie een andere invulling kunnen krijgen.